Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-ers zorgen voor groei op hypotheekmarkt

ZZP-ers zorgen voor groei op hypotheekmarkt
24 jan 2017

Meer aanvragen dan verwacht

Het aantal aanvragen voor hypotheken ligt hoger dan verwacht. Dit heeft volgens analisten onder andere te maken met de hypotheekrente die nog altijd laag is. Bovendien neemt de werkloosheid af en is het consumentenvertrouwen hoog. Dat zijn factoren die ervoor zorgen dat meer mensen de stap durven te zetten om een hypotheek aan te vragen. Ondanks de positieve ontwikkelingen liep de hypotheekrente eind 2016 weer iets op. De komende maanden zullen moeten uitwijzen of er sprake is van een blijvende stijging, waardoor de kans bestaat dat het aantal aanvragen weer wat zal afnemen.

Langere rentevaste periode

Uit de gegevens van het HDN blijkt bovendien dat hypotheekaanvragers kiezen voor een gemiddeld langere rentevaste periode. Al in 2015 was er sprake van een stijging. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde rentevaste periode 15 jaar, terwijl dat in 2010 nog gemiddeld 10 jaar was. Het lijkt erop dat meer mensen proberen voor langere tijd te profiteren van de lage rente op dit moment. Door de rente voor een langere tijd vast te zetten ontstaat er bovendien meer zekerheid binnen de hypotheek, waardoor het over het algemeen mogelijk is om iets meer te lenen. Vooral ZZP-ers kunnen daar voordeel bij hebben, omdat zij doorgaans iets minder mogelijkheden hebben dan mensen met een vast arbeidscontract.

De hypotheekmarkt zit nog altijd flink in de lift, ook al geven sommige analisten van de grootbanken aan dat de rek eruit zou raken. Het valt bij het Hypotheken Data Netwerk (HDN) vooral op dat met name ZZP-ers steeds vaker een hypotheek aanvragen. Bovendien kiezen zij voor een gemiddeld langere rentevaste periode.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.