Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Schenkingsvrijstelling kan hypotheekmarkt verder aanjagen

Schenkingsvrijstelling kan hypotheekmarkt verder aanjagen
26 jan 2017

Verruiming per 1 januari 2017

De verruiming per 1 januari van dit jaar zorgt ervoor dat het mogelijk is om tot maximaal €100.000 belastingvrij te schenken, mits dat bedrag gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de eigen woning. In 2013 en 2014 was er geen sprake van een leeftijdsgrens, maar dat is nu wel het geval. De ontvanger mag niet jonger zijn dan 18 jaar en niet ouder dan 40 jaar. Bovendien gaat het om een eenmalige vrijstelling, waardoor het niet mogelijk is om daar een tweede keer gebruik van te maken. De regeling is er vooral voor bedoeld om ouders de mogelijkheid te schenken hun kinderen te helpen, maar ook andere relaties hebben deze kans. De vrijstelling geldt wat dat betreft voor iedereen, het maakt niet uit in welke richting het geschonken bedrag beweegt.

Schenken voor de hypotheek

De overheid wil er met de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning voor zorgen dat meer mensen de kans krijgen om een hypotheek aan te vragen. Er zijn relatief veel ouderen met een groot vermogen, terwijl starters aan de andere kant moeite hebben om een eigen huis te kopen. De schenkingsvrijstelling moet het voor een deel van hen gemakkelijker maken. Op die manier blijft er voldoende vraag aan de onderkant van de woningmarkt, waardoor ook de doorstromers gemakkelijker verder kunnen. Het resultaat is een gezonde woningmarkt, die voldoende in beweging blijft om proberen zoals een paar jaar geleden te voorkomen.

De schenkingsvrijstelling is terug van weggeweest, het is opnieuw mogelijk om een bedrag tot €100.000 te schenken voor een eigen woning, zonder dat daar erfbelasting over dient te worden betaald. In 2013 en 2014 was er al eens sprake van een tijdelijke verruiming, in dit geval gaat het om een definitieve verruiming.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online