Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Oververhitte woningmarkt maakt makelaar machtig

Oververhitte woningmarkt maakt makelaar machtig
28 jan 2017

Meerdere geïnteresseerden bij elkaar

Makelaars kiezen er bij populaire woningen steeds vaker voor om meerdere kijkers bij elkaar te laten komen. Ze organiseren een open dag in plaats van afzonderlijke bezichtigingen. Dat betekent dat de makelaar daar slechts één keer tijd voor hoeft te maken en dat de verschillende kopers de schaarste op de woningmarkt nog meer voelen. Ze hebben de neiging om hoger te bieden, waardoor de woning gemakkelijker voor een hoog bedrag verkocht wordt. Het toont de macht van de makelaar, die in grote lijnen kan bepalen hoe de verkoop van de woning zal verlopen. Kopers hebben met name in de grote steden niet zomaar de mogelijkheid om daar vanaf te wijken en rustig na te denken na een bezichtiging met de makelaar.

Op jacht naar nieuwe huizen

Aan de andere kant bestaan er voor de makelaars ook uitdagingen, aangezien ze op jacht moeten naar woningen die ze mogen verkopen. Het relatief kleine aantal woningen dat er nog te koop staat maakt het moeilijker om daar voldoende mee bezig te blijven, vooral omdat de woningen snel worden verkocht. Dat betekent dat ook verkopers een belangrijke mate van macht hebben, ze hebben nu de keuze uit makelaars die graag eens kennis komen maken om over de verkoop van de woning te praten. Op die manier zijn de makelaars machtig, maar zijn ze tegelijkertijd afhankelijk van de mate waarin de eigenaren van te koop staande woningen hen de verkoop gunnen.

De oververhitte woningmarkt maakt de makelaar machtiger dan een paar jaar geleden. Het aantal kopers is groot, omdat het aanbod op de woningmarkt schaars is. Woningen worden veelal binnen maximaal een paar weken verkocht, waardoor de makelaar de macht heeft om de prijs flink op te drijven. Aan de andere kant moet de makelaar op zoek naar woningen die hij of zij ‘mag’ verkopen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online