Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starters in Delft hebben het moeilijk op de woningmarkt

Starters in Delft hebben het moeilijk op de woningmarkt
30 jan 2017

Aantal starters met een hypotheek flink lager

Het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers nam sinds begin 2016 toe met 26%, wat aan lijkt te geven dat het goed gaat met de woningmarkt. Aan de andere kant is het aantal hypotheken voor starters juist met 17% gedeeld. Het geeft goed aan dat zij met een eigen woning de kans hebben om door te stromen, terwijl de kopers die van start willen gaan die mogelijkheid niet hebben. Ze dienen veelal veel eigen geld mee te brengen om de kosten koper te kunnen betalen en de hoge prijzen van de woningen te kunnen opbrengen. Volgens verschillende hypotheekadviseurs nemen de mogelijkheden voor starters sterk af, waardoor ze afhankelijk zijn van hulp door middel van een schenking of een starterslening.

Schenking of een starterslening

Starters hebben sinds 1 januari 2017 weer de mogelijkheid om een schenking tot maximaal €100.000 van bijvoorbeeld hun ouders te ontvangen, zonder dat ze daarover belasting hoeven te betalen. Uiteraard dienen ze het geld dan wel voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning te gebruiken. Daarnaast zijn er nog altijd startersleningen beschikbaar, die starters kunnen helpen om de lasten beter te dragen. Zonder de beide mogelijkheden zou het volgens analisten haast onmogelijk zijn geworden om als starter een woning te kopen. De belangrijkste factor hierin vormen de gestegen woningprijzen, in combinatie met de mogelijkheid om daarvan nog maximaal 101% te belenen. Dit betekent dat starters de kosten koper grotendeels uit eigen zak dienen te betalen.

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt, omdat de prijzen van woningen op dit moment door het dak gaan. Doorstromers kunnen daar flink van profiteren, maar starters hebben vaak niet de mogelijkheid om de gevraagde bedragen op te brengen. Zij zijn grotendeels afhankelijk van een schenking van hun ouders of een starterslening.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online