Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Een hypotheek voor ZZP-ers: spaargeld en toekomstverwachting

Een hypotheek voor ZZP-ers: spaargeld en toekomstverwachting
31 jan 2017

Voldoende spaargeld achter de hand

Rabobank, ABN Amro, ING, BLG, ASR en Woonfonds bieden ZZP-ers mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen, zelfs op het moment dat zij nog niet over 3 jaar aan jaarcijfers beschikken. Vooral startende ondernemers kunnen daardoor gebruik maken van nieuwe mogelijkheden, al gelden daarvoor veelal wel aanvullende voorwaarden. De zelfstandigen dienen bijvoorbeeld extra spaargeld mee te nemen of dienen terug te kunnen vallen op een vast inkomen van hun partner. Daarom is het in de praktijk vaak helaas nog lastig om daadwerkelijk een hypotheek aan te vragen en daarmee een eigen woning te kopen.

Analyse richting de toekomst maken

Bovendien vragen veel geldverstrekkers de ZZP-ers om een kritisch naar de toekomst te kijken. In hoeverre verwachten zij het huidige inkomstenniveau te kunnen handhaven of wellicht te kunnen uitbouwen? Des te beter een zelfstandige op dergelijke vragen antwoord kan geven, des te groter de kans wordt op een hypotheek. Vooral wanneer er nog geen sprake is van 3 jaar aan jaarcijfers zijn er aanvullende zekerheden gewenst, voordat de bank een hypotheek zal verstrekken. Na 3 jaar aan jaarcijfers wordt het voor ZZP-ers gemakkelijker, mits het inkomstenniveau voldoende hoog en stabiel is om de hypotheek te kunnen betalen.

Het is voor ZZP-ers traditioneel lastig om een hypotheek te krijgen, banken staan niet te springen om de zelfstandigen een lening voor hun woning te verstrekken. Sinds december vorig jaar hebben ZZP-ers bij een aantal banken de kans om toch een NHG-hypotheek aan te vragen. Dat kan al na 1 jaar jaarcijfers, al is er meer voor nodig om een hypotheek te krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.