Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Besparen op de hypotheek: 2 handige tips voor consumenten

Besparen op de hypotheek: 2 handige tips voor consumenten
2 feb 2017

NHG-hypotheek om te besparen

Het is voor veel consumenten interessant om gebruik te maken van de NHG-hypotheek. Dat is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit betekent dat de overheid garant staat voor de schuld die wordt aangegaan, in het geval van gedwongen verkoop. Bijvoorbeeld in het geval van een scheiding ontstaat er daardoor geen restschuld. Dat is prettig voor de consument en helpt bovendien het risico bij de geldverstrekker weg te nemen. Het resultaat is een lager risicoprofiel, waardoor de hypotheekrente ook lager blijft. Een NHG-hypotheek maakt het wat dat betreft gemakkelijk om er door middel van meer zekerheid voor te zorgen dat de hypotheek voordeliger uitvalt. Een woning mag binnen de NHG-grens maximaal €247.450 kosten, of €259.700 wanneer er sprake is van Energiebesparende Maatregelen (EBV).

Relatief lage loan-to-value ratio

Een tweede methode om te besparen op de kosten van een hypotheek is beschikbaar op basis van de loan-to-value ratio. Dit is de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Veel hypotheekverstrekkers rekenen een rente-opslag van 0,1 of 0,25 procentpunt wanneer de schuld 80% of meer van de waarde van de woning bedraagt. Is er spaargeld beschikbaar of lukt het kort na het afsluiten van de hypotheek om een bedrag extra af te lossen? In die gevallen kan de loan-to-value ratio omlaag, bij voorkeur tot onder de 80%. Sommige banken belonen ook bij 75%, 70% en lagere ratio’s door middel van minder opslagen of een korting op de hypotheekrente.

Er bestaan voor consumenten verschillende mogelijkheden om te besparen op de hypotheek. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een betaalrekening bij de hypotheekverstrekker te nemen en die actief te gebruiken. Dat scheelt vaak enkele tienen van een procent op de hypotheekrente. Daarnaast geven onafhankelijke hypotheekadviseurs hun klanten twee belangrijke andere tips mee.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online