Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Schenkingsvrijstelling ondermijnt populariteit familiebank-constructie

Schenkingsvrijstelling ondermijnt populariteit familiebank-constructie
4 feb 2017

Maximaal €100.000 schenken voor de woning

Het is sinds 1 januari 2017 structureel mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor de aankoop of verbetering van een eigen woning. Dat mag van ouders naar kinderen, maar ook in andere richtingen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan voorrekenen dat een schenking voor de eigen woning in veel gevallen interessanter is dan een familiebank-constructie. Dat heeft te maken met het feit dat er via de familiebank veel geld terug zal komen, maar dat er uiteindelijk ook een deel aan kosten verloren zal gaan. Bij schenken is dat niet het geval. Het geld blijft dan 100% in de familie, waardoor het de meest voordelige wijze vormt om kinderen te helpen een eigen woning te kopen.

Voordelen van de familiebank-constructie

Dat neemt niet weg dat ook de familiebank-constructie interessant kan zijn. Het biedt ouders de mogelijkheid om geld uit te lenen aan hun kinderen. Die betalen daar rente over, waarover vervolgens hypotheekrenteaftrek beschikbaar is. Op die manier is het binnen de familie mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier geld te lenen. De ouders maken een mooi rendement met het beschikbare kapitaal, terwijl de kinderen de mogelijkheid hebben om geld te lenen voor de aankoop of verbetering van de eigen woning. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan in iedere specifieke situatie aangeven wat de beste keuze vormt om het fiscaal slim op te lossen.

Ouders met voldoende financiële middelen hebben verschillende mogelijkheden om hun kinderen te ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning. Ze kunnen sinds jaar en dag bijvoorbeeld gebruik maken van een familiebank-constructie. Sinds het structureel mogelijk is om belastingvrij €100.000 te schenken is de populariteit van de familiebank echter afgenomen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online