Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertrouwen in de woningmarkt begint weer af te nemen

Vertrouwen in de woningmarkt begint weer af te nemen
6 feb 2017

Nog altijd een groot vertrouwen

De VEH houdt ieder kwartaal een meting onder de leden, om na te gaan hoe het op dat moment gesteld is met het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. De laatste meting wijst uit dat er voor de tweede keer op rij sprake is van een lichte daling. Die komt echter na een lange periode van groei, waarin het vertrouwen steeds groter werd. Vorig jaar werd de recordstand bereikt, die zelfs voor de crisis niet werd aangetikt. Het is volgens de vereniging wat dat betreft niet vreemd dat er weer sprake is van een lichte daling. Daar staat aan de andere kant tegenover dat het met name voor huizenkopers wel van belang is om de ontwikkelingen in de gaten te houden en daar op tijd op in te spelen.

Lichte stijging van de hypotheekrente

Het feit dat het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt in Nederland weer een beetje begint te dalen heeft volgens de vereniging vooral te maken met de rente die weer iets is opgelopen. Het lijkt aan te geven dat het dal achter de rug is. Bovendien stijgen de huizenprijzen op dit moment weer wat, waardoor met name starters merken dat ze niet zomaar een eigen woning kunnen kopen. Wat dat betreft is de kans groot dat het vertrouwen min of meer zal stabiliseren, mits de hypotheekrente niet ineens nog verder op gaat lopen.

Het vertrouwen in de woningmarkt leek lange tijd volledig door het dak te gaan, maar er is inmiddels weer sprake van een lichte daling. Het geeft aan dat we minder positief gesteld zijn over de woningmarkt. Toch is er nog altijd sprake van een groot vertrouwen, zo blijkt uit de marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online