Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Is het verstandig om nu de hypotheek over te sluiten?

Is het verstandig om nu de hypotheek over te sluiten?
9 feb 2017

Boeterente bij oversluiten

In veel gevallen is er sprake van een boeterente bij oversluiten, omdat de rentevaste periode van het hypotheekcontract nog niet is afgelopen. Dat betekent dat de bank inkomsten mis zal lopen, die op voorhand wel als ‘te ontvangen’ waren ingecalculeerd. De boeterente compenseert die misgelopen inkomsten, waardoor de huiseigenaar een bepaald bedrag betaalt. Dat bedrag is vervolgens fiscaal aftrekbaar en varieert op basis van de duur van de rentevaste periode en het openstaande hypotheekbedrag. Een hypotheekadviseur kan duidelijkheid bieden, door een berekening te maken van de boeterente aan de ene kant en het voordeel aan de andere kant. Door de hypotheek over te sluiten valt er namelijk een goedkopere hypotheek op basis van een lagere hypotheekrente af te sluiten. Pas wanneer het voordeel boven de boeterente uitstijgt is het verstandig om de overstap te maken.

Lage rente met lange rentevaste periode

Het voordeel van oversluiten bestaat uit een lage(re) hypotheekrente, die op dit moment toch met een (relatief) lange rentevaste periode valt af te sluiten. Met name hypotheken uit eind jaren ’90 en begin jaren ’00 kunnen over het algemeen goedkoper. Een hypotheekrente van 5% of hoger per jaar vormde toen geen uitzondering, terwijl de norm nu rond de 2% per jaar ligt. Huiseigenaren die meer informatie wensen over de mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten kunnen daarvoor het best contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Banken krijgen nog altijd veel vragen van consumenten over de mogelijkheid om hun hypotheek af te sluiten. Het gaat dan om de banken waar consumenten hun hypotheken al hebben, net als om concurrerende partijen die de hypotheek graag overnemen. Dit kan huiseigenaren veel voordeel opleveren, maar is andersom afhankelijk van een aantal factoren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.