Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Overheid gaat onderzoek doen naar hypotheekmogelijkheden voor starters en ouderen

Overheid gaat onderzoek doen naar hypotheekmogelijkheden voor starters en ouderen
16 feb 2017

Meer maatwerk bij hypotheekverstrekking

Hij erkent bovendien dat er het afgelopen jaar een aantal moties zijn ingediend, die er onder andere voor moeten gaan zorgen dat de banken meer mogelijkheden hebben tot maatwerk. Indien starters of ouderen op basis van de leennormen niet zomaar een hypotheek kunnen afsluiten hebben zij de mogelijkheid om op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden. Dit moet in eerste instantie vooral duidelijk maken welke problemen er spelen en hoe het komt dat deze groepen niet zomaar een hypotheek af kunnen sluiten. Of er vervolgens daadwerkelijk ruimte komt om af te wijken van de normen valt te bezien. Ze minister heeft toegezegd dat er een onderzoek zal komen, maar benadrukt aan de andere kant ook dat de leennormen nog altijd de basis vormen.

Leennormen blijven de basis

Volgens de minister blijven de huidige leennormen voorlopig de basis en lijkt er volgens hem geen reden te bestaan om daar nu veranderingen in aan te brengen. Er zijn al mogelijkheden voor maatwerk, op basis van de zogenaamde ‘explains’. Dat betekent dat de bank mag afwijken van de normen, mits er een goede uitleg volgt over waarom dat is gedaan. Op die manier zou het ook voor starters en ouderen al mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten. Dat sluit aan de andere kant natuurlijk niet uit dat het voor die groepen lastiger kan zijn dan voor doorstromers met voldoende inkomen en overwaarde in de huidige koopwoning.

Starters en ouderen hebben het lastig om een eigen woning te kopen. De strengere leennormen zorgen ervoor dat zij minder hypotheek kunnen krijgen, terwijl er niet altijd voldoende eigen middelen beschikbaar zijn om dit op te vangen. Minister Dijsselbloem heeft laten weten dat de overheid onderzoek zal doen naar de mogelijkheden voor deze groepen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online