Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-er heeft meer spaargeld nodig voor de hypotheek

ZZP-er heeft meer spaargeld nodig voor de hypotheek
18 feb 2017

90% van de gemiddelde winst over 3 jaar

Een aantal van de banken gaat uit van 90% van het gemiddelde inkomen over 3 jaar, als een indicatie voor het ‘vaste’ inkomen van een ZZP-er. Dat betekent in de praktijk dat zij veel minder mogelijkheden hebben om een hypotheek af te sluiten dan iemand met een vaste baan. De 10% minder inkomen leidt er gemakkelijk toe dat er tot tienduizenden euro’s minder kunnen worden geleend, waardoor een huis net buiten het bereik zou kunnen vallen. Enige uitzondering hierop geldt voor de ZZP-er die voldoende spaargeld achter de hand heeft. In dat geval zijn de banken sneller bereid om door de onzekerheid van het bestaan als zelfstandige heen te kijken en toch mogelijkheden voor een hogere hypotheek te bieden.

Voldoende spaargeld achter de hand

Het blijkt bijvoorbeeld dat ZZP-ers die in ieder geval €10.000 vrij besteedbaar spaargeld achter de hand houden na een financiering van 5 - 10% van de woning op basis van spaargeld veel meer mogelijkheden hebben tot een hypotheek. Dat betekent op een woning van €250.000 echter wel dat een ZZP-er eerst al €12.500 - €25.000 in de eigen woning dient te steken voor de aankoop, om los van de aankoopkosten en kosten voor de inrichting of afwerking nog €10.000 over dient te houden. Wat dat betreft hebben ZZP-ers beduidend meer spaargeld nodig dan huizenkopers met een vaste baan, maar bestaan er in dat geval wel degelijk mogelijkheden.

De ZZP-er heeft nog altijd moeite om een hypotheek af te sluiten, ondanks de recente maatregelen. Verschillende banken bieden mogelijkheden om al binnen een paar jaar zelfstandigheid een hypotheek af te sluiten. Toch blijkt dat de zelfstandige gemiddeld genomen meer spaargeld dient mee te brengen dan iemand in vaste dienst.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online