Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Tekort aan nieuwbouwplannen stokt groei van de woningmarkt

Tekort aan nieuwbouwplannen stokt groei van de woningmarkt
20 feb 2017

Woningtekort in Nederland Uit berekeningen blijkt dat er in 2017 zo’n 178.000 woningen tekort zijn, waardoor de vraag voorlopig hoog zal blijven. In 2018 zal het zelfs gaan om 200.000 woningen tekort, omdat de gemeenten en ontwikkelaars te weinig plannen klaar hebben liggen om te laten ontwikkelen. Dat betekent dat een groot deel van de huishoudens niet in de door hen gewenste woning kan wonen en dat nationale en internationale beleggers niet de kans hebben om te investeren. In 2016 investeerden zij met 4,3 miljard euro een recordbedrag, maar dat had volgens analisten nog veel groter kunnen zijn. Het woningtekort in Nederland vraagt om een veel groter aantal nieuwe woningen, waardoor de vraag groter is dan het aanbod.

Voldoende geld voor investeringen beschikbaar De nationale en internationale beleggers zouden dit vorig jaar 5,5 miljard euro beschikbaar hebben gehad voor investeringen en dit jaar is er zelfs 6 miljard euro beschikbaar. Dat betekent dat er snel nieuwe plannen bij moeten komen voor de bouw van meer woningen. Alleen op die manier valt de vraag op de woningmarkt bij te houden, waardoor ook de prijzen voor bestaande woningen zich weer op een meer rustige manier zouden kunnen ontwikkelen. Tot die tijd is de kans groot dat het dringen blijft op de woningmarkt, waardoor met name starters en ouderen moeite zullen hebben om een eigen woning aan te kopen.

De woningmarkt heeft het afgelopen jaar meer dan een miljard euro aan investeringen misgelopen, omdat er te weinig plannen liggen bij gemeenten en projectontwikkelaars. Het huizentekort neemt in Nederland in rap tempo toe. Aan het beschikbare geld voor investeringen ligt het niet, maar de gemeenten zijn te langzaam met nieuwe plannen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online