Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rabobank hypotheken gemiddeld voor 69% van de waarde van de woning

Rabobank hypotheken gemiddeld voor 69% van de waarde van de woning
23 feb 2017

Relatief gunstige schuld-marktwaardeverhouding

De schuld-marktwaardeverhouding geeft het hypotheekbedrag in relatie tot de waarde van de woning weer. Een verhouding van 69% betekent bijvoorbeeld dat er nog €172.500 hypotheek rust op een woning met een waarde van €250.000. Dat betekent dat de woning enorm in waarde zou moeten dalen, wil er een restschuld ontstaan. Er is bij een dergelijk type woning sprake van een overwaarde van €77.500, waardoor het risico op eventuele financiële problemen nagenoeg nihil is. Het lijkt goed aan te geven dat de Nederlandse banken zoals de Rabobank er de afgelopen jaren al in geslaagd zijn om de risico’s af te bouwen. Dat kleine risico kan interessant zijn voor nieuwe huizenkopers, aangezien de Europese Unie de rente wil verhogen om de risico’s af te dekken. Op basis van deze cijfers lijken die risico’s er in Nederland in ieder geval niet in grote mate te zijn.

Totale hypotheekportefeuille kleiner geworden

Bovendien blijkt uit de jaarcijfers van de Rabobank dat de totale hypotheekportefeuille met €189 miljard een stuk kleiner is dan voorheen. Eerder werd al duidelijk dat ABN Amro het stokje als marktleider op dit gebied heeft overgenomen. Het lijkt een bewuste strategie van de Rabobank, nadat eerder stukken van de hypotheekportefeuille werden verkocht aan VIVAT en BinckBank. ABN Amro kiest er aan de andere kant juist voor om meer hypotheken te verstrekken en daar met grotere overtuigingskracht op in te zetten.

De banken dienen vanuit Europese regelgeving te werken aan hun kapitaalreserves, om de risico’s op met name hypotheken af te bouwen. De Rabobank heeft met de jaarcijfers over 2016 echter laten zien dat de gemiddelde hypotheek slechts 69% van de waarde van de woning bedraagt, waardoor het risico op een restschuld nagenoeg nihil is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.