Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Minder mogelijkheden voor studenten op de woningmarkt

Minder mogelijkheden voor studenten op de woningmarkt
25 feb 2017

Meer studenten met een studieschuld

Tussen 2011 en 2015 kwamen er bijvoorbeeld al 226.000 huishoudens bij die begonnen een studieschuld af te lossen. De gemiddelde studieschuld bleef in die jaren gelijk, maar zal de komende tijd flink op gaan lopen. Inmiddels is er namelijk sprake van een leenstelsel, waardoor studenten niet meer kunnen rekenen op een gift in de vorm van de basisbeurs. Alle bedragen die ze ontvangen dienen ze later terug te betalen. De gemiddelde student zal daardoor in ieder geval een schuld van €24.000 hebben na het moment van afstuderen. Zij die bovenop de basisbeurs extra geld willen te lenen kunnen te maken krijgen met nog veel hogere bedragen. Op die manier kan de studieschuld de oud-studenten op de woningmarkt behoorlijk parten gaan spelen.

Problemen op de woningmarkt voor starters

Starters hebben het op dit moment al last om een eerste woning te kopen. De prijzen zijn de laatste tijd weer flink opgelopen en het aantal regelingen om starters te helpen is aan de andere kant juist afgenomen. Als oud-studenten in de toekomst een grotere studieschuld hebben zal dit betekenen dat ze een lager bedrag aan hypotheek kunnen krijgen, waardoor ze nog minder mogelijkheden hebben om een eigen woning te kopen. Op die manier kan het huidige leenstelsel de woningmarkt in de toekomst behoorlijk parten gaan spelen. De gevolgen zijn op dit moment nog niet zichtbaar, maar analisten voorspellen dat dit de komende jaren zal gaan veranderen.

Studenten zullen in de toekomst minder mogelijkheden op de woningmarkt, vooral wanneer zij graag een eigen woning willen kopen. Dat voorspellen analisten, op basis van het huidige leenstelsel voor de studiefinanciering. Er is nog geen student afgestudeerd op basis van dit nieuwe stelsel, maar de studieschulden lopen al wel flink op.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.