Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Streng ruimtelijk beleid leidt tot prijsstijgingen woningmarkt

Streng ruimtelijk beleid leidt tot prijsstijgingen woningmarkt
27 feb 2017

Te weinig nieuwe woningen gebouwd Dat is in ieder geval wat makelaarsorganisatie Dynamis zegt in reactie op de prijsontwikkelingen van de laatste tijd. De situatie creëert met name in de grote steden flinke prijsstijgingen, waardoor vooral starters moeite hebben om een eigen woning te kopen. In 2016 werden er bijvoorbeeld 57.000 bouwvergunningen verstrekt, terwijl er jaarlijks 70.000 huishoudens bijkomen. Dat betekent dat het tekort aan woningen de komende jaren alleen maar groter zal worden, indien er niet snel verandering komt in het ruimtelijk beleid. In dit tempo zal het nog een aantal jaren duren totdat de nieuw gebouwde woningen de groei aan huishoudens kunnen bijbenen, waardoor de prijsstijgingen voorlopig nog niet ten einde zullen zijn. Op korte termijn is er veel te weinig nieuwbouw beschikbaar, waardoor woningkopers veroordeeld zijn tot het beperkte aanbod aan bestaande woningen.

Oplopende prijzen van huizen Dit creëert met name in de grote steden sterke prijsstijgingen, omdat de vraag daar een stuk groter is dan het aanbod. Dit zit met name starters in de weg, die daardoor vaak boven de vraagprijs dienen te bieden. Bovendien dienen ze de kosten koper voor hun rekening te nemen en moet er spaargeld overblijven om de woning in te kunnen richten. Het resultaat is een lastige situatie voor veel starters, die er daarom niet altijd in slagen om een eigen huis te kopen. Een minder streng ruimtelijk beleid zou daar verandering in moeten kunnen aanbrengen.

De prijzen op de woningmarkt lopen sinds enige jaren weer flink op. Het lijkt er bovendien op dat hier de komende tijd nog geen verandering in gaat komen. Er worden te weinig bouwvergunningen verstrekt, in relatie tot het aantal huishoudens dat sterker toeneemt. Het ruimtelijk beleid is daarmee te streng en leidt tot prijsstijgingen op de woningmarkt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online