Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekshop wil aflossen in 40 of 50 jaar mogelijk maken

Hypotheekshop wil aflossen in 40 of 50 jaar mogelijk maken
28 feb 2017

Hoge maandlasten door verplicht aflossen

De verplichting tot het aflossen in 30 jaar kan leiden tot hoge maandlasten, vooral bij een hogere hypotheek. Starters die tussen hun 25e en 30e een woning kopen zullen vervolgens nog minimaal 40 jaar moeten werken, tot aan hun pensioenleeftijd. Voor jonge starters is het zelfs niet ondenkbaar dat ze vanwege de flexibele pensioenleeftijd nog 50 jaar werkzaam zullen zijn. Gedurende die periode hebben ze een relatief hoog inkomen, waardoor ze die periode goed kunnen gebruiken om de hypotheek af te lossen. Vandaar dat de Hypotheekshop pleit voor aflossingen in een periode langer dan 30 jaar.

Meer flexibiliteit voor de woningmarkt

De huidige regels om de hypotheek verplicht in maximaal 30 jaar tijd af te lossen zou wat meer flexibiliteit moeten gaan bieden, om het met name voor starters gemakkelijker te maken om een eigen woning te kopen. Door de periode om af te lossen te verlengen kunnen de maandlasten afnemen. Dat betekent dat ook starters weer de mogelijkheid zouden krijgen om wat meer te lenen, zodat ze de hoge prijzen voor woningen kunnen betalen. Het is zo net voor de verkiezingen uiteraard even afwachten wat de verschillende partijen er mee doen, waardoor we komend voorjaar en de zomer die daarop volgt waarschijnlijk meer zullen weten.

Sinds 1 januari 2013 dienen nieuwe hypotheken binnen maximaal 30 jaar afgelost te worden. Dat maakt het voor veel mensen lastiger om hun woning te financieren, terwijl ze daar vaak veel meer dan die 30 jaar de tijd voor zouden kunnen nemen. Met name starters zouden ook in 40 jaar of 50 jaar kunnen aflossen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online