Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouderen hebben veel moeite om een hypotheek te krijgen

Ouderen hebben veel moeite om een hypotheek te krijgen
4 mrt 2017

Hypotheek verhogen blijkt lastig

Veel ouderen hebben een hoge overwaarde in de eigen woning, omdat de woning meer waard is geworden en ze in de loop der tijd aflossingen hebben gedaan. Dat betekent dat ze in stenen veel vermogen bezitten, maar daar kunnen ze in de praktijk helaas weinig mee. Ze kunnen dit geld (gedeeltelijk) vrijspelen door de hypotheek opnieuw te verhogen. Banken staan echter niet te springen om die mogelijkheid te bieden. Sterker nog, in veel van de gevallen krijgen de ouderen nul op het rekest, omdat het inkomen onvoldoende zekerheid biedt om de hypotheek weer op te hogen. Dat betekent in veel gevallen dat ouderen een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig hebben om de mogelijkheden in kaart te brengen. De banken zelf stellen zich op dat punt helaas niet bepaald constructief op, waardoor veel ouderen tegen een muur oplopen.

Ook kleiner en goedkoper wonen soms lastig

Zelfs wanneer ouderen van plan zijn om goedkoper en kleiner te gaan wonen lopen ze geregeld tegen problemen aan. De banken wijzen op de verplichting om een nieuwe annuïtaire hypotheek aan te gaan, die in maximaal 30 jaar afgelost dient te worden. Dat betekent in veel gevallen dat de hypotheeklasten zelfs hoger kunnen uitvallen, ondanks het feit dat de ouderen kleiner gaan wonen. Het geeft goed aan dat de huidige strenge regels op de woningmarkt zowel de ouderen als de jongeren raken. Voor de beide geroepen zal er de komende tijd moeten worden gezocht naar een oplossing, zodat de woningmarkt weer zoveel mogelijk flexibel kan worden.

Veel ouderen die de hypotheek willen aanpassen of een nieuwe hypotheek willen aanvragen lopen daarbij tegen problemen aan. Het lukt ze niet zomaar om de hypotheek binnen de overwaarde te verhogen of er voor een nieuwe (kleinere) woning voor te zorgen dat ze een nieuwe hypotheek kunnen aanvragen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online