Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hoge WOZ-waarde woning biedt kansen voor goedkopere hypotheek

Hoge WOZ-waarde woning biedt kansen voor goedkopere hypotheek
7 mrt 2017

Lagere risico-opslag in hypotheekrente

Woningeigenaren die geen NHG-hypotheek hebben betalen veelal een risico-opslag, op basis van de schuld-marktwaardeverhouding van de woning. Dat betekent dat de bank een opslag berekent op basis van de hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde. Des te hoger die verhouding, des te meer risico en des te hoger de risico-opslag. Een hogere WOZ-waarde wijst op een hogere marktwaarde, waardoor de schuld relatief ‘meevalt’. Indien de schuld-marktwaardeverhouding daardoor onder de 70% of onder de 60% duikt is de kans groot dat dit bij de bank een lagere risico-opslag kan opleveren, waardoor de hypotheekrente lager uitvalt.

WOZ-waarde en de lokale lasten

De WOZ-waarde van de woning wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. Hiervoor worden een aantal factoren gebruikt, waaronder de verkoopwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Dit leidt er met de stijgende verkoopprijzen van de laatste jaren bij veel mensen toe dat de WOZ-waarde hoger uitvalt dan vorig jaar. De lokale lasten worden als percentage ten opzichte van die waarde berekend, waardoor ook die hoger uitvallen. Dankzij de mogelijkheid om de hypotheekrente met een lagere risico-opslag te drukken kan het toch de moeite waard zijn om geen bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde en juist contact op te nemen met de hypotheekbank.

De hoge WOZ-waarde wordt door veel woningeigenaren automatisch aangegrepen om bezwaar in te dienen. Een hoge waarde leidt immers tot hogere lokale lasten en een hoger eigenwoningforfait tijdens de belastingaangifte. Toch kan het de moeite waard zijn om die hoge waarde ongemoeid te laten, dankzij minder risico-opslag in de hypotheekrente.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.