Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Doorstromers blijven de woningmarkt flink aanjagen

Doorstromers blijven de woningmarkt flink aanjagen
11 mrt 2017

Meer dan 44 miljard aan hypotheken

Vorig jaar werd er voor 44 miljard aan hypotheken aangevraagd, terwijl dat een jaar eerder nog 33 miljard was. Uit een analyse van die aanvragen blijkt dat het vooral gaat om doorstromers, die een nieuwe woning kopen nadat ze hun oude hebben verkocht of die daar alvast een voorschot op nemen. Het geeft goed aan dat weer meer mensen het vertrouwen hebben om de stap te wagen of er dankzij een overwaarde in slagen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het zijn de doorstromers die op dit moment zorgen voor doorstroming op de woningmarkt, terwijl de starters juist aan de zijlijn lijken te staan.

Groei op de woningmarkt dankzij doorstromers

Die starters slagen er op dit moment veel moeilijker in om een eigen woning te kopen en die daadwerkelijk te financieren. Zij hebben moeite om de bijkomende kosten op te brengen en hebben niet het voordeel van een eigen woning die in waarde is toegenomen. Daardoor kunnen doorstromers veel gemakkelijker kopen, vooral wanneer zij een woning kopen die vanwege de ligging of het type woning minder hard in prijs is gestegen. De doorstromers zorgen voor voldoende druk op de woningmarkt, waardoor de prijzen zich op een gunstige manier blijven ontwikkelen en het vertrouwen voorlopig aan de hoge kant blijft.

De doorstromers op de woningmarkt houden die behoorlijk draaiende en zorgen zelfs voor aanzienlijke groei. Uit een analyse van de bewegingen op de woningmarkt blijkt dat het vooral de doorstromers zijn die ervoor zorgen dat er momenteel veel hypotheken worden aangevraagd. Starters hebben aan de andere kant veel meer moeite om een geschikte woning te vinden en te financieren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online