Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertrouwen in de woningmarkt neemt weer wat af

Vertrouwen in de woningmarkt neemt weer wat af
13 mrt 2017

Lagere Eigen Huis Marktindicator

De Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis kent een neutrale waarde van 100. Op dit moment bedraagt de index 110 punten, wat betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn. De index komt echter van een score van 121 en daalde in de laatste periode weer met 3 punten. Het geeft aan dat het vertrouwen in de woningmarkt nog altijd groot is, maar dat dit de laatste tijd wel weer wat verder afneemt. Dit lijkt goed aan te geven dat de grootste stijgingen achter de rug zijn, bijvoorbeeld onder invloed van het beperkte aanbod en de hypotheekrente die weer iets op begint te lopen.

Hoge rente en minder aanbod

De afgelopen tijd was de hypotheekrente historisch laag. Dat zorgde ervoor dat het vertrouwen in de woningmarkt enorm snel steeg. Veel mensen zagen hierin het ideale moment om een eigen woning te kopen of daartoe in ieder geval een poging te doen. Dat leidde er onder andere toe dat er een groot aantal woningen verkocht werd, waardoor het aanbod aan beschikbare woningen afnam. Inmiddels staan er veel minder woningen te kopen en is de rente weer een klein beetje opgelopen. Dit lijken de belangrijkste redenen voor veel mensen om iets minder vertrouwen te hebben in de toekomst van de woningmarkt. Hoe het vertrouwen zich op de lange termijn zal ontwikkelen blijft op dit moment nog even de vraag, omdat dit onder andere af zal hangen van de manier waarop de hypotheekrente zich zal ontwikkelen.

Het vertrouwen in de woningmarkt heeft de laatste jaren flink in de lift gezeten, maar sinds enige tijd is er weer sprake van lichte dalingen. Dat blijkt uit een analyse van de Vereniging Eigen Huis. Die vraagt woningeigenaren naar hun vertrouwen in de woningmarkt, bijvoorbeeld aan de hand van de huidige hypotheekrente en het beschikbare aanbod woningen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.