Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Politiek heeft te weinig oog voor starters op de woningmarkt

Politiek heeft te weinig oog voor starters op de woningmarkt
20 mrt 2017

Starters profiteren niet van goede betaalbaarheid

Woningen zijn op dit moment goed betaalbaar, vooral vanwege een zeer lage hypotheekrente. Starters hebben echter niet de mogelijkheid om daarvan te profiteren, omdat ze te maken hebben met strenge regelgeving die het voor hen vaak lastig maakt om een eigen woning te kopen. Dat betekent in de praktijk dat de woningmarkt slechts een beperkte nieuwe aanwas van starters kan verwachten, waardoor er op termijn weer problemen kunnen ontstaan. Volgens de EIB is het van belang om maatregelen te nemen die het voor starters weer wat gemakkelijker maken om een eigen woning aan te kopen. Op die manier moet uiteindelijk ook de doorstroming op de woningmarkt weer verder toenemen.

Verplichting tot aflossen zit starters in de weg

Volgens de EIB zit onder andere de verplichting tot aflossen in 30 jaar de starters in de weg. Dat betekent dat de maandlasten flink hoger zijn dan voor de crisis, toen het op basis van een aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk was om alleen de rente te betalen. Het betekent in de praktijk dat de starters zowel rente als aflossing dienen te betalen, waardoor de maandlasten een stuk hoger liggen en ze niet zomaar een hypotheek kunnen krijgen. De EIB roept de verschillende politieke partijen op om zich meer te bekommeren over starters en er voor hen voor te zorgen dat ze weer een eigen woning kunnen kopen.

De politiek heeft op dit moment te weinig oog voor starters op de woningmarkt, waardoor zij er niet in slagen een eigen woning te kopen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het instituut heeft de verschillende verkiezingsprogramma’s van de partijen doorgenomen en komt tot de conclusie dat zij zich nauwelijks hard maken voor de starter op de woningmarkt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online