Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Boeterente bij oversluiten vaak onterecht te hoog

Boeterente bij oversluiten vaak onterecht te hoog
21 mrt 2017

€3.000 teveel betaald

Klanten die de hypotheek willen oversluiten betalen daarvoor vaak een boeterente. Dit is een vergoeding voor financieel nadeel voor de bank, omdat een bestaand contract wordt opengebroken. De banken hebben het recht om die kosten te berekenen, maar dienen zich op basis van Europese regels sinds 14 juli 2016 aan strikte richtlijnen te houden. Dit moet voorkomen dat de boeterente hoger uitvalt dan strikt noodzakelijk. De AFM heeft bekendgemaakt dat banken zich daar in veel gevallen niet aan hebben gehouden. De berekende boeterentes zijn onterecht hoger uitgevallen, waardoor hypotheekbezitters teveel hebben betaalt.

Compensatie door de banken

De banken hebben aangegeven hun klanten hiervoor te gaan compenseren. Die klanten hoeven bovendien zelf geen actie te ondernemen, in plaats daarvan is het de bank die in actie zal komen. De banken zullen de klanten benaderen door hen aan te geven dat de boete onterecht hoog is geweest en dat zij recht hebben op een compensatie. Het gaat gemiddeld genomen om €3.000 per klant, waardoor er aanzienlijke bedragen mee gemoeid zijn. Uit de eerste schattingen zal het de banken een paar honderd miljoen gaan kosten. De Vereniging Eigen Huis wil dat banken ook klanten die voor het ingaan van de Europese regels teveel hebben betaald aan boeterente gaat compenseren. Daarop hebben de banken tot nu toe nog niet gereageerd.

De boeterente die banken berekenen als hypotheekbezitters hun hypotheek oversluiten is vaak te hoog. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat banken de afgelopen 8 maanden gemiddeld genomen €3.000 teveel hebben berekend. De banken hebben toegezegd die bedragen terug te gaan betalen aan hun klanten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.