Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ING waarschuwt voor starters die hulp nodig hebben

ING waarschuwt voor starters die hulp nodig hebben
27 mrt 2017

Woonlasten hoger dan 20 jaar geleden

Volgens de grootbank liggen de woonlasten voor starters een stuk hoger dan 20 jaar geleden. Starters in 1997 etalage gemiddeld genomen veel minder voor hun eigen woning. Ze mochten meer dan 100% van de waarde lenen en konden meer sparen om later in de looptijd aflossingen te kunnen doen. Starters moeten vandaag de dag meteen van de eerste maand aflossen op de hypotheek en die in 30 jaar tijd volledig afbetalen. Bovendien mogen zij niet meer dan 101% van de waarde van de woning lenen, iets dat volgend jaar zelfs teruggaat naar 100% van de waarde van de woning. De mogelijkheden van starters zijn daarmee behoorlijk beperkt, terwijl de huizenprijzen weer op het niveau van net voor de crisis liggen.

Concessies vanuit de politiek nodig

Volgens zowel ING als een aantal andere financieel analisten is het van belang dat de politiek concessies doet, om de starters tegemoet te komen. Op dit moment vindt 60% van de starters in Nederland het lastig tot praktisch onmogelijk om een eigen woning te kopen. Het geeft goed aan dat zij in de knel zitten, terwijl doorstromers het een stuk gemakkelijker hebben. Zij kunnen de eventuele overwaarde in een woning gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Wat dat betreft zijn de verhoudingen op de woningmarkt scheef, iets waar de overheid volgens ING iets aan zou moeten doen.

Het vertrouwen op de woningmarkt is licht gedaald van 115 punten eind vorig jaar naar 113 punten nu. Toch is het aantal optimisten daarmee nog altijd een stuk groter dan het aantal pessimisten. Het economisch bureau van ING waarschuwt echter dat met name de starters in de knel zitten en dat zij meer hulp nodig hebben op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.