Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Studieschuld maakt hypotheek niet onmogelijk

Studieschuld maakt hypotheek niet onmogelijk
28 mrt 2017

Geen registratie bij het BKR

De studieschuld wordt op dit moment (nog) niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat betekent dat een bank er technisch gezien officieel niet achter kan komen of er sprake is van een studieschuld. Toch is het verstandig om die schuld niet te verzwijgen, aangezien dit invloed op het maandelijks beschikbare inkomen en daarmee de draagkracht voor de maandlasten voor de hypotheek. De leennormen met betrekking tot de studieschuld zijn iets versoepeld, omdat die tegenwoordig in 30 jaar in plaats van in 15 jaar mag worden terugbetaald. De studieschuld telt daarom nog voor 0,45% mee voor de hypotheek, terwijl dat bij studieleningen van voor 1 juli 2015 nog 0,75% was. Daardoor zijn de mogelijkheden voor oud-studenten met een studieschuld iets verbeterd.

Lagere hypotheek door de studieschuld

Dat neemt niet weg dat de studieschuld er in de meeste gevallen voor zal zorgen dat er een lagere hypotheek kan worden afgesloten. De studieschuld moet net als iedere andere schuld worden terugbetaald, ook al mag dat over een periode van 30 jaar en is de rente over het algemeen zeer laag. Het is daarom wel degelijk verstandig en van belang om een studieschuld bij de bank op te geven, om een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de actuele financiële situatie en de verwachtingen voor de toekomst. Op die manier komen huizenkopers niet zomaar in de problemen vanwege een eventueel te hoge hypotheek.

Veel studenten bouwen tijdens hun studieperiode een studieschuld op, die ze zullen aflossen tijdens hun werkzame leven. Dat aantal zal met de invoering van het Leenstelsel alleen maar toenemen. Tijdens hun werkzame leven willen ze graag een hypotheek afsluiten, waarop de studieschuld van invloed kan zijn. Toch is het niet onmogelijk om daarmee een hypotheek aan te vragen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online