Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Eigenwoningforfait eet rentevoordeel kleine hypotheken op

Eigenwoningforfait eet rentevoordeel kleine hypotheken op
30 mrt 2017

Kleine hypotheek helemaal aflossen

Een relatief kleine hypotheek ten opzichte van een hogere waarde van de woning levert op die manier nog maar nauwelijks rentevoordeel op. Traditioneel laten woningeigenaren een deel van de hypotheekschuld staan, in plaats van dat ze die helemaal aflossen. Met de nieuwe hypotheken sinds 1 januari 2013 is dat niet meer toegestaan, maar ook bij oudere hypotheken is het de moeite waard om die toch helemaal af te lossen. Zodra de hypotheek helemaal is afgelost is het niet meer mogelijk om daarmee rentevoordeel te behalen. Op dat moment is het niet meer nodig om aan de andere kant het eigenwoningforfait te betalen. Woningeigenaren doen er daarom verstandig aan vooral het laatste deel van de woningschuld ook af te lossen.

Rentevoordeel bij hogere hypotheken

Een relatief hogere hypotheek biedt bij een hogere woningwaarde nog wel voordeel. Het eigenwoningforfait is dan een bijtellingspost, ten opzichte van het rentevoordeel aan de andere kant. Een hypotheekadviseur kan helpen te berekenen wat het rentevoordeel per jaar is, welk eigenwoningforfait daar aan de andere kant tegenover staat en wat het omslagpunt is om verder af te gaan lossen en de hypotheek volledig af te betalen. Op die manier ontstaat er een fiscaal optimale hypotheek, die in de vorm van de renteaftrek en het eigenwoningforfait een zo lage mogelijke netto kostenpost zal opleveren.

De hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren verder afgebouwd voor de hoogste inkomens. Daar is relatief veel aandacht voor, terwijl aan de andere kant ook het eigenwoningforfait steeds een beetje verder wordt opgeschroefd. Dat betekent onder andere dat er vanaf een hypotheek van iets minder dan €100.000 bij een duurdere woning nog nauwelijks sprake is van rentevoordeel.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online