Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hectiek op verschillende lokale woningmarkten

Hectiek op verschillende lokale woningmarkten
1 apr 2017

Woningen steeds duurder door beperkt aanbod

De woningen in de lokale woningmarkten in vooral de middelgrote steden worden steeds duurder. Dat komt door een groeiende groep die graag een eigen woning wil kopen, ten opzichte van een beperkt aanbod. Het aanbod was de laatste tijd nog relatief groot door woningen die al langere tijd te koop staan. Dat aanbod neemt nu sterk af, omdat er relatief weinig nieuwe te koop staande woningen bij komen. Aan de andere kant is er nog wel altijd een grote vraag naar nieuwe woningen, waardoor de prijzen verder oplopen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een eigen woning iets wordt voor de "happy few", terwijl het juist het doel zou moeten zijn om meer mensen in een koopwoning te krijgen.

Lastig voor starters om te kopen

Met name de starters hebben het op de lokale woningmarkt over het algemeen lastig. De stijgende huizenprijzen betekenen in veel gevallen dat zij meer eigen geld mee zullen moeten nemen. Zij moeten dat toch al, vanwege de mogelijkheid om maximaal 101% van de waarde van een woning te financieren. Volgend jaar is dat bovendien nog maar 100%, waardoor de kosten koper volledig voor eigen rekening zullen komen. Dat betekent dat voor de huizenkopers die al een eigen woning hebben de kans hebben om nog een nieuw huis te kopen. Of het nieuwe kabinet daar aan wat zal gaan doen kunnen we op dit moment slechts afwachten.

Van de woningmarkt in Amsterdam weten we al veel langer dat het er lastig is om een eigen woning te kopen en ook in andere grote steden zoals Utrecht hebben vooral starters moeite. Lokale berichten uit andere steden maken nu steeds meer duidelijk dat het ook daar soms lastig is om aan een eigen woning te komen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.