Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Leidse woningmarkt is druk en duur

Leidse woningmarkt is druk en duur
3 apr 2017

Vooral appartementen erg in trek Makelaars in Leiden en omstreken constateren dat vooral de appartementen op dit moment erg in trek zijn. Het aantal verkochte appartementen nam in Leiden zelf met 13% toe. In Oegstgeest was er zelfs sprake van 41% stijging en in Voorschoten nam het aantal verkopen van dit type woningen met 47% toe. Het lijkt goed aan te geven dat dit de woningtypen zijn die goed in trek zijn en waar veel mensen in Leiden en omgeving naar zoeken. Ook werden er diverse nieuwbouwprojecten opgeleverd, die ervoor zorgden dat er flink meer woningen werden verkocht. Bovendien lijkt het erop dat de vraag naar woningen in de gemeente en omgeving nog altijd groot is, waardoor ook 2017 weer een stijging zal laten zien ten opzichte van het afgelopen jaar.

In een kwart van de gevallen overboden Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs neemt volgens de makelaars al enige tijd af. Voorheen was er sprake van een relatief groot verschil, maar inmiddels ligt de verkoopprijs gemiddeld slechts 1,6% lager dan wat er gevraagd wordt. In een kwart van de gevallen werd de vraagprijs zelfs overboden, vooral bij de appartementen. Dat betekent dat verschillende kopers tegen elkaar opboden om tot de aankoop te komen of dat de koper meteen een hoger bedrag bood dan wat er gevraagd werd. Het lijkt erop dat deze situatie de komende tijd niet zal veranderen, waardoor met name starters er lastig tussen zullen komen.

De woningmarkt in Leiden is op het moment druk en duur. Het aantal verkopen in de binnenstad en enkele dure wijken nam in 2016 wat af ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in de wijken daar omheen was er juist sprake van sterke stijgingen. De gemiddelde woningwaarde van tussenwoningen in de duurste wijk lag op €396.000.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.