Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aflossingsvrije hypotheken groot risico voor woningmarkt

Aflossingsvrije hypotheken groot risico voor woningmarkt
4 apr 2017

Tijdbom onder de woningmarkt

De aflossingsvrije hypotheek kent relatief lage maandlasten. De grote groep mensen die deze hypotheken afsloot kan vanaf 2031 echter flink in de problemen komen. Vanaf dat moment kunnen zij te maken krijgen met een fikse lastenverzwaring. De hypotheek zal moeten worden afgelost, bijvoorbeeld met een nieuwe hypotheek. Die is dan echter niet meer aftrekbaar, waardoor er geen fiscaal voordeel meer beschikbaar is. Dit kan betekenen dan een deel van de huizenbezitters de maandlasten dan niet meer kan betalen, waardoor ze hun woning gedwongen zullen moeten verkopen of er in de tussentijd voor hen een andere oplossing zal moeten komen.

Extra aflossen op de hypotheek

Zowel de hypotheekverstrekkers als andere partijen in de markt zoeken daarom nu alvast naar alternatieve mogelijkheden. Ze willen de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld stimuleren om hun hypotheek toch alvast te gaan aflossen. Over het algemeen hebben zij de mogelijkheid om 10% per jaar boetevrij af te lossen. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze over 10 - 15 jaar in de problemen komen en hun woning op dat moment niet meer kunnen betalen. Onder andere ING en Florius hebben aangegeven psychologische druk uit te willen voeren op de huizenbezitters, zodat ze meer zullen gaan aflossen en het probleem in ieder geval in omvang zal afnemen.

De populaire aflossingsvrije hypotheken uit de jaren ’90 van de vorige eeuw betekenen op dit moment een risico voor de woningmarkt. Volgens verschillende hypotheekverstrekkers en andere analisten kan een grote groep mensen met een dergelijke hypotheek de komende jaren in de financiële problemen komen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.