Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheken ondanks strenge normen nog altijd hoog

Hypotheken ondanks strenge normen nog altijd hoog
8 apr 2017

300% hoger dan in 1995

Uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de totale hypotheekschuld in Nederland op dit moment meer dan 664 miljard euro bedraagt. Dat was namelijk de grootte daarvan in 2012, net na de financiële crisis die er heeft plaatsgevonden. In 1995 was die totale hypotheekschuld nog slechts 177 miljard euro groot. Dat betekent een stijging van 300% in de tussenliggende jaren. Het geeft goed aan dat we veel meer zijn gaan lenen om een eigen woning te kunnen kopen. Op dit moment klagen vooral starters dat ze moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld veel eigen geld dienen in te leggen. De ontwikkeling van de woningmarkt geeft aan dat de mogelijkheden er de afgelopen decennia in ieder geval heel anders hebben uitgezien.

Meer eigen geld meebrengen

De striktere regels voor een hypotheek zorgen er vandaag de dag voor dat met name starters moeite hebben om een eigen woning te kopen. Ze dienen een relatief groot bedrag aan eigen geld mee te nemen, om er daarmee voor te zorgen dat ze de woning kunnen financieren. Het is op dit moment nog mogelijk om 101% van de waarde van een woning te financieren. Dat betekent dat een deel van de kosten koper uit eigen middelen moet komen. Indien een volgend kabinet besluit om de maximale financiering van een woning verder omlaag te brengen bestaat er voor starters het risico dat het nog lastiger wordt om een eigen woning aan te kopen.

De regels voor hypotheken zijn de laatste jaren flink strenger geworden. Sinds 1 januari 2013 is het bijvoorbeeld verplicht om nieuwe hypotheken in maximaal 30 jaar volledig af te lossen en vanaf 1 januari 2018 is het nog mogelijk om maximaal 100% van de waarde van de woning te financieren. Ondanks die strenge regels is de totale hypotheekschuld in Nederland groter dan ooit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.