Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat kost het om de hypotheek langer vast te zetten?

Wat kost het om de hypotheek langer vast te zetten?
11 apr 2017

Nieuwe hypotheekrente na 10 jaar

Veel huizenkopers kiezen ervoor de rente zelfs langer dan 10 jaar vast te zetten. Zij dienen er echter rekening mee te houden dat het niet altijd voordeliger hoeft te zijn om nu van de lage rente te profiteren. Indien de rente na 10 jaar bijvoorbeeld 3 procentpunt hoger ligt kan de hypotheek dan nog altijd voordeliger uitvallen. Dat heeft te maken met de resterende hypotheekschuld die (bij vrijwillige of verplichte aflossingen) dan (veel) lager is dan op dit moment. Daardoor kan de hypotheekrente als het gevolg van minder opslagen of meer kortingen toch lager uitvallen.

Verhuizen met dezelfde hypotheek

Bovendien blijven weinig mensen gedurende 20 of zelfs 30 jaar in dezelfde woning wonen. Na verloop van tijd wijzigen de woonwensen, iets waar mensen zich graag aan aanpassen. Tijdens een verhuizing kan de hypotheek volledig worden afgelost of is het mogelijk die mee te nemen en moet er een nieuw hypotheekdeel bijkomen. Er zijn allerlei wijzigingen mogelijk, waardoor een hypotheekrente voor 20 jaar of 30 jaar vast uiteindelijk niet zo ‘vast’ hoeft te zijn. Het is vaak verstandig om de hypotheekrente in ieder geval 10 jaar vast te zetten, maar een adviseur kan helpen te berekenen of een langere rentevaste periode daadwerkelijk een goed idee is.

Steeds meer huizenkopers kiezen ervoor om de hypotheekrente lekker lang vast te zetten. Bijna niemand kiest ervoor de hypotheekrente minder dan 10 jaar vast te zetten, maar ook uitschieters naar 20 jaar of zelfs 30 jaar zijn geen uitzondering. In de praktijk hoeft dat niet altijd voordeliger te zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online