Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt Brabant zal volgens corporaties verder krimpen

Woningmarkt Brabant zal volgens corporaties verder krimpen
13 apr 2017

Minder behoefte aan sociale huur

De vraag naar sociale huurwoningen zal afnemen in de verschillende onderzochte regio's, waardoor onder andere het "scheefhuren" zal stabiliseren. Dat betekent dat er op de huurmarkt wat meer lucht zal komen. Aan de andere kant zal het aantal mensen dat een eigen woning probeert te kopen waarschijnlijk toenemen. Dat kan ertoe leiden dat met name de relatief goedkope woningen flink in trek zullen blijven, waardoor de prijzen daarvan kunnen oplopen. Als het gevolg daarvan zal de woningmarkt als geheel er de komende jaren anders uit komt te zien. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe het nieuwe kabinet daarop in zal gaan spelen.

Vooral één en tweepersoons huishoudens

De verschillende woningcorporaties hebben vooral het idee dat het de één en tweepersoons huishoudens zullen zijn die de komende jaren flink in aantal zullen toenemen. Dat betekent dat het gaat om relatief kleine huishoudens, die zowel behoefte hebben aan huurwoningen als kleine koopwoningen. Dit zijn de markt die nog groei laten zien, terwijl het bij de sociale huur juist minder zal worden en ook de grotere koopwoningen minder in trek zullen zijn. De veranderingen op de woningmarkt zullen hun weerslag gaan hebben op de algehele ontwikkeling daarvan.

De vraag naar goedkope woningen in Brabant zal volgens de verschillende woningcorporaties daar waarschijnlijk krimpen. Zij hebben een uitgebreide analyse gemaakt van de vraag naar woningen, met name gericht op sociale huur. Die vraag zal afnemen, onder andere vanwege een grotere groep die probeert een eigen woning te kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.