Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

IMF adviseert om leennormen verder aan te scherpen

IMF adviseert om leennormen verder aan te scherpen
15 apr 2017

Maximaal 90% lenen

Op dit moment mogen huizenkopers nog maximaal 101% van de waarde van een woning lenen. Dat wordt in 2018 verlaagd naar 100%, voorlopig de doelstelling van het kabinet. De overheid heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om dit verder te beperken, waardoor het risico verder uit de woningmarkt gehaald kan worden. Het IMF lijkt het daar in het meest recente rapport mee eens te zijn. De internationale organisatie geeft aan dat zelfs een maximaal te belenen waarde van 100% risico’s op restschulden met zich meebrengt, waardoor we dat in Nederland niet zouden moeten willen. Een financiering van 100% kan leiden tot een restschuld op het moment dat de woning (snel) gedwongen verkocht moet worden, waardoor de opbrengst het soms niet haalt bij de hoogte van de hypotheek.

Meer financiële stabiliteit

Volgens het IMF is het van groot belang om doorlopend te blijven werken aan meer stabiliteit op de woningmarkt in Nederland, net als in de landen om ons heen. Het stelt daarom voor om de maximale financiering terug te brengen naar 90%. Dat zou flink minder zijn dan de mogelijkheden op dit moment, maar is bijvoorbeeld nog tien procentpunt hoger dan in Duitsland. Wat dat betreft zitten we in Nederland nog boven het gemiddelde, al zal het flinke gevolgen hebben voor de woningmarkt op het moment dat de leennormen inderdaad nog strenger worden dan ze op dit moment zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt de huidige maatregelen op de Nederlandse woningmarkt nog niet voldoende, de leennormen mogen best een beetje strenger. Het IMF vindt bijvoorbeeld dat we maximaal 90% van de waarde van een woning zouden moeten mogen lenen, om risico’s op restschulden verder af te laten nemen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.