Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

BKR-registratie zelf geen funest voor de hypotheek

BKR-registratie zelf geen funest voor de hypotheek
20 apr 2017

Negatieve BKR-codering

Iedere lening boven de €250 wordt in Nederland door het BKR geregistreerd. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander daar in ieder geval een registratie heeft voor de mogelijkheid tot rood staan op de betaalrekening en voor de creditcard. Daarmee is over het algemeen niets aan de hand, mits er geen betaalachterhanden zijn (geweest). In dat geval is er namelijk sprake van een negatieve BKR-codering. De bank zal daar kritischer naar kijken, omdat dit aangeeft dat er sprake is (geweest) van financiële problemen. Met het oog op een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is het dan de moeite waard om na te gaan wat er aan de hand was of is.

Leningen opgeven bij aanvragen hypotheek

Het is in ieder geval van belang om richting de hypotheekverstrekker altijd open kaart te spelen over eventuele bestaande leningen. De bank kan die gegevens opvragen bij het BKR (en zal dat ook doen), waardoor het geen zin heeft om eventuele kredieten achter te houden. Indien de limiet voor de creditcard erg hoog staat is het mogelijk om die te verlagen, maar het is altijd van belang om hier helder en open over te zijn. Een BKR-registratie op zich hoeft namelijk niet direct problemen op te leveren tijdens het aanvragen of afsluiten van een hypotheek.

De BKR-registratie zien veel mensen als een enorme horde op het moment dat ze een hypotheek willen aanvragen. Het is echter van belang om na te gaan wat die registratie inhoudt, aangezien dit niet automatisch tot problemen hoeft te leiden. Het klopt dat een negatieve codering problemen kan opleveren, maar met een reguliere registratie is dat niet automatisch het geval.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.