Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Kabinet wil nieuwe stappen gaan zetten op de woningmarkt

Kabinet wil nieuwe stappen gaan zetten op de woningmarkt
22 apr 2017

Voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring

Bij de verkoop werd traditioneel een voorbehoud van financiering bedongen en werd er ook een bouwkundige keuring van de woning gedaan. Nu de drukte op de woningmarkt nog altijd verder toeneemt is dat niet langer standaard het geval. Met name in de grote steden is het steeds gebruikelijker om de woning gewoon zonder het voorbehoud van financiering te kopen. Dat is prettig voor de verkoper, maar betekent dat de koper een probleem heeft als de financiering niet rondkomt. Ook eventuele bouwkundige gebreken zouden gemakkelijk tot problemen of hoge kosten kunnen leiden. Volgens het kabinet is het van belang om nieuwe stappen te zetten, om daar wat aan te kunnen doen.

Boete van 10 procent aan de verkoper

Indien een woning wordt verkocht zonder voorbehoud van financiering is het aan de koper om de hypotheek rond te krijgen. Indien dat niet lukt moet er standaard een boete van 10 procent aan de verkoper betaald worden, berekend over de koopsom van de woning. Bij een woning van €300.000 betekent dit een boete van €30.000. Dat is een bedrag dat veel kopers niet zomaar hebben liggen en dat er bovendien voor kan zorgen dat zij vervolgens niet langer de mogelijkheid hebben om een andere woning te kopen. Volgens het kabinet is het wat dat betreft van belang dat kopers weer gewoon de kans krijgen om het voorbehoud van financiering in de koopovereenkomst op te nemen, op het moment dat zij een woning kopen.

Het kabinet spreekt momenteel over nieuwe maatregelen op de woningmarkt, omdat de verhitting nog niet bepaald achter de rug lijkt. Dit leidt ertoe dat er steeds meer woningen worden verkocht zonder voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Dat kan aspirant kopers een behoorlijke boete opleveren als het niet rond komt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.