Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

NHG-hypotheek populair bij ZZP-ers

NHG-hypotheek populair bij ZZP-ers
25 apr 2017

Al mogelijkheden bij 1 jaar zelfstandig

Sinds het eind van vorig jaar zijn de regels en richtlijnen om een NHG-hypotheek af te kunnen sluiten met name voor zelfstandig ondernemers soepeler geworden. Voorheen dienden zij over minimaal 3 jaar jaarcijfers te beschikken om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Dat is veranderd, het is nu al na 1 jaar mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Een aantal banken berekent de maximale hypotheek dan bijvoorbeeld op basis van 80% van het inkomen. Andere banken berekenen het inkomen uit ondernemerschap en een dienstbetrekking, waardoor het inkomen uit loon van een paar jaar geleden nog mee kan tellen. Het resultaat is dat ZZP-ers de laatste tijd relatief veel NHG-hypotheken afsluiten.

Blik op de toekomst door de bank

De banken proberen zoveel mogelijk naar de toekomst te kijken, op het moment dat ze de kredietwaardigheid van ZZP-ers beoordelen. Dat zorgt ervoor dat zij er mogelijkheden bij hebben gekregen. De NHG-hypotheek biedt bovendien de garantie dat een eventuele restschuld na gedwongen verkoop niet zomaar bij de zelfstandige terecht zal komen. Onafhankelijke hypotheek adviseurs helpen ZZP-ers de meest interessante mogelijkheden in hun situatie te vinden, aan de hand van de regels die de banken hanteren. In veel van de gevallen is het voor ZZP-ers in ieder geval de moeite waard om over een mogelijke hypotheek in gesprek te gaan.

Met name ZZP-ers sluiten sinds eind 2016 steeds vaker een NHG-hypotheek af. Zij profiteren van nieuwe mogelijkheden bij een aantal banken, zelfs als ze nog geen 3 jaar zelfstandig zijn. Dat betekent dat zij tegen gunstige voorwaarden een hypotheek kunnen afsluiten, op basis van een deel van hun inkomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.