Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starters hebben weinig vertrouwen in hypotheekmarkt

Starters hebben weinig vertrouwen in hypotheekmarkt
27 apr 2017

Groot deel zou woning willen kopen

Bij de starters geeft 90% aan dat ze graag een huis zou kopen, liever dan huren. De wil om een woning te kopen is wat dat betreft groot, maar het lukt veel van de starters vervolgens niet om de hypotheek rond te krijgen. Ook bij huurders is de bereidheid om een woning te kopen groot. Maar liefst 62% van hen geeft aan de huurwoning te willen verlaten en een woning te willen kopen. De beide groepen hebben moeite om een hypotheek af te sluiten en er daarmee voor te zorgen dat ze een huis kunnen kopen. Bovendien is er een groep die dit misschien wel voor elkaar zou krijgen, maar de stap niet neemt vanwege verwachte teleurstelling.

Veel eigen geld nodig om huis te kopen

In algemene zin hebben zowel starters als andere huizenkopers vooral veel eigen geld nodig als ze een huis willen kopen. In 2017 is het nog mogelijk om maximaal 101% van de waarde van een woning te lenen, vanaf 2018 is dat nog maar 100%. Dat betekent dat de kosten koper volledig voor rekening van de starter komen, nog los van de kosten voor de inrichting en afwerking van de woning. Dit zorgt ervoor dat veel starters de financiering van hun woning moeilijk rond kunnen krijgen, mede omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren weer flink gestegen zijn.

Starters hebben op dit moment maar weinig vertrouwen in de hypotheekmarkt. De wil om een huis te kopen is er wel, maar ze hebben niet het idee dat ze daadwerkelijk een hypotheek kunnen krijgen. 7 op de 10 starters twijfelt over de mogelijkheden om een huis te financieren en 3 op de 10 heeft zelfs het idee die met geen mogelijkheid te kunnen krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.