Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Zeeuwse woningmarkt gebruikt sloop om verder te herstellen

Zeeuwse woningmarkt gebruikt sloop om verder te herstellen
1 mei 2017

Trek naar de stad Dat stelt een Zeeuwse onderzoeksinstelling, die uitzocht waarom de woningmarkt in dit deel van het land zich niet zo snel ontwikkelt als die in de rest van Nederland. Er is sprake van een duidelijke trek naar de stad, onder andere vanwege woningen in dorpen die niet meer voldoen aan de wensen van dit moment. Het planbureau adviseert de gemeenten en projectontwikkelaars onder andere om geen nieuwe wijken meer te bouwen in de kleine plaatsen, maar zich vooral te richten op de steden en grotere kernen. Daar zijn meer voorzieningen beschikbaar, waardoor met name jongeren zich daartoe aangetrokken voelen en ze de kans hebben om zich daar te ontwikkelen. De woningmarkt in Zeeland zal zich op die manier meer gaan concentreren rond de steden die er liggen.

Leegstand in Zeeland Op dit moment staan er in Zeeland zo’n 5.000 woningen permanent leeg en staan er zo’n 11.000 woningen tijdelijk leeg. Een deel daarvan wordt in de zomer aan toeristen verhuurd, een ander deel wordt helemaal niet bewoond omdat er geen vraag naar is. De vergrijzing die zal toenemen en de krimp van de provincie zullen de leegstand alleen maar vergroten. De problemen nemen de komende jaren toe, waardoor het nu van belang is om actie te ondernemen. Op die manier kan Zeeland voorkomen dat de woningmarkt zich te traag blijft ontwikkelen of zelfs weer zal verslechteren.

De Zeeuwse woningmarkt herstelt zich nog niet zo sterk als die in met name grote steden in de rest van het land. Dat lijkt onder andere te maken te hebben met de grote mate van leegstand. Door die woningen te slopen en daar nieuwe voor terug te bouwen moet het lukken om ook de woningmarkt in Zeeland er weer bovenop te helpen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.