Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

AFM doet opnieuw oproep tot aflossen aflossingsvrije hypotheek

AFM doet opnieuw oproep tot aflossen aflossingsvrije hypotheek
2 mei 2017

Hypotheekrenteaftrek gedurende 30 jaar

Ten eerste geldt de hypotheekrenteaftrek voor de hypotheek maximaal 30 jaar. Na die periode is het niet meer mogelijk om daar gebruik van te maken. Afhankelijk van het hoogste belastingtarief waarin een huiseigenaar valt voor de inkomstenbelasting kan dit zomaar 42% minder ‘korting’ betekenen. Op die manier nemen de netto maandlasten flink toe, waardoor dit in sommige gevallen niet meer op te brengen valt. Daarnaast geeft de AFM aan dat de hypotheekrente kan stijgen, op het moment dat de rentevaste periode afloopt. In dat geval kunnen de maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek een stuk hoger worden. Ook dat betekent in de praktijk dat de maandlasten flink kunnen stijgen en dat het niet altijd lukt om die te blijven opbrengen.

Betalingsproblemen bij pensioen

Ten derde kan het pensioen een grote groep hypotheekbezitters in de problemen brengen. Bij een aflossingsvrije hypotheek nemen de woonlasten gedurende de looptijd niet af en wordt er niet afgelost op de eigen woning. Om daar ook tijdens het pensioen te blijven wonen dient er een nieuwe hypotheek op basis van dezelfde maandlasten afgesloten te worden. Indien het pensioen een stuk lager is dan het laatst verdiende inkomende kan het lastig zijn om de hypotheek te blijven betalen of is het soms zelfs helemaal niet mogelijk om die weer af te sluiten. Om die problemen te voorkomen is het volgens de AFM verstandig om al in een eerder stadium te gaan aflossen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet opnieuw een oproep aan iedereen met een aflossingsvrije hypotheek. Volgens de financiële autoriteit is het van belang om toch te gaan aflossen, om betalingsproblemen op termijn te voorkomen. Die kunnen als het gevolg van 3 verschillende redenen ontstaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.