Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekadviseurs niet blij met verplichting tot aflossen

Hypotheekadviseurs niet blij met verplichting tot aflossen
4 mei 2017

Schuld daalt ten opzichte van inkomen

Het kabinet kijkt onder andere naar gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat de totale hypotheekschuld de komende jaren toe zal nemen naar 900 miljard. Hier staat volgens de adviseurs aan de andere kant tegenover dat ook het totale inkomen in Nederland stijgt. De pensioenreserves zijn zeer hoog en we staan er in Nederland om bekend dat we onze hypotheek eigenlijk altijd blijven betalen. Het risico in de markt is wat dat betreft beperkt, waardoor het geen probleem zou zijn om een grotere hypotheekschuld te laten ontstaan. Het zou niet meer verplicht moeten zijn om die meteen vanaf het begin af te lossen, zodat er met name voor starters wat lucht kan komen.

Persoonlijke keuze om af te lossen

Volgens de adviseurs moet het weer een persoonlijke keuze worden om wel of niet af te lossen op de hypotheek. Dit gaat doorgaans vooral in de laatste jaren van de hypotheek een stuk gemakkelijker dan tijdens de eerste. Op die manier zou er een effect ontstaan zoals we dat met de startersleningen hebben gezien. Tijdens de eerste jaren is het dan nog niet nodig om aflossingen te doen, er wordt alleen rente betaald. Zodra het inkomen toeneemt kunnen hypotheekbezitters ervoor kiezen om meer aflossingen te doen en de hypotheekschuld op die manier omlaag te brengen.

Onder andere de adviseurs van De Hypotheekshop zijn niet blij met de huidige verplichting om een nieuwe hypotheek in 30 jaar tijd af te lossen. Het zorgt er onder andere voor dat starters grote moeite hebben om een eigen woning te financieren. Door de aflossingen weer een persoonlijke keuze te maken zou de woningmarkt zich beter kunnen herstellen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online