Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woning hoeft niet per definitie in box 1

Woning hoeft niet per definitie in box 1
8 mei 2017

Woning in box 3

De hypotheekrenteaftrek in box 1 neemt de laatste jaren af, waardoor met name de hoogste inkomens daar minder voordeel bij hebben. Zij die beschikken over een (relatief) groot vermogen kunnen de hypotheek onderbrengen in box 3. Op die manier kunnen ze de schuld gebruiken om ‘af te trekken’ ten opzichte van het vermogen dat ze hebben. Dit bespaart de vermogensrendementsheffing in deze box over het hypotheekbedrag. Het is uiteraard wel van belang dat er een groot vermogen beschikbaar is om de hypotheekschuld van ‘af te trekken’. Fiscaal specialisten kunnen uitzoeken of het de moeite waard is om de hypotheek over te hevelen van box 1 naar box 3 en wat daar de gevolgen van zijn voor de belastingdruk.

Woning in box 2

Het is bij een (zeer) groot vermogen zelfs interessant om te kijken naar de mogelijkheid om de hypotheek onder te brengen in box 2. In dat geval is het namelijk mogelijk om een BV op te richten en vanuit daar een hypotheek aan de eigen persoon te verstrekken. Het is op die manier mogelijk om de hypotheekrente af te blijven trekken en er daarnaast voor te zorgen dat er geen vermogensbelasting over het vermogen hoeft te worden betaald. Er is in de beide gevallen sprake van een fiscaal complexe situatie, waardoor het de moeite waard is om daar net als bij het afsluiten van een hypotheek advies bij in te winnen.

De hypotheekschuld voor een eigen woning zit eigenlijk standaard in box 1. Volgens financieel en fiscaal specialisten is het soms de moeite waard om de mogelijkheden voor de hypotheek in een andere box de moeite waard. De voordelen in box 1 nemen af, waardoor box 3 en zelfs box 2 in sommige gevallen interessant kunnen zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.