Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Doe-het-zelf-hypotheek lang niet altijd een goed idee

Doe-het-zelf-hypotheek lang niet altijd een goed idee
11 mei 2017

Veel tijd en risico op fouten

Het kost allereerst veel tijd om een doe-het-zelf-hypotheek samen te stellen en vervolgens in orde te maken. Het werk dat een adviseur normaal gesproken op basis van jarenlange ervaring doet kost relatief veel tijd, waardoor er ongemerkt toch aanzienlijke kosten gemaakt moeten worden. Daar komt bij dat er een risico ontstaat op fouten, die met name met betrekking tot een hypotheek grote gevolgen kunnen hebben. Dit betekent in veel gevallen dat consumenten spelen met het risico dat ze een relatief dure hypotheek afsluiten of de voorwaarden niet op de juiste manier afstemmen. Een hypotheek heeft doorgaans een looptijd van 30 jaar, waardoor het van belang is dat dit op de juiste manier geregeld wordt.

Geen hypotheek voor doorstarters

Tenslotte hebben met name doorstarters en doorstromers moeite om een doe-het-zelf-hypotheek af te sluiten. Zij slagen er over het algemeen niet in om hier gebruik van te maken, omdat ze te maken hebben met de voorwaarden van hun bestaande hypotheek. Met name wanneer dat geen annuïtaire of lineaire hypotheek is hebben zij niet zomaar de mogelijkheid om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Ze dienen dan aan een aantal aanvullende voorwaarden te voldoen. De hypotheekadviseur heeft daar al in een vroeg stadium zicht op en kan er op die manier voor zorgen dat er kosten voorkomen kunnen worden, waardoor die zichzelf veelal eenvoudig terugverdient.

De doe-het-zelf-hypotheek wint met name onder een selecte groep starters aan populariteit. Zij zoeken zelf uit welke financiering ze het best kunnen afsluiten, waardoor ze daar geen adviseur bij nodig hebben. Dat gaat vaak goed, maar brengt ook risico’s met zich mee. Bovendien kost het veel tijd en kunnen doorstarters daar vaak geen gebruik van maken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.