Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertrouwen in de woningmarkt loopt weer wat op

Vertrouwen in de woningmarkt loopt weer wat op
15 mei 2017

Stijging van de huizenprijzen

Het lijken vooral de stijgende huizenprijzen van de laatste tijd te zijn die ervoor zorgen dat veel mensen vertrouwen hebben in de woningmarkt. Ze zien dat de prijzen nog altijd oplopen, waardoor dit een goed moment zou kunnen zijn om een huis te kopen. Hier staat aan de andere kant tegenover dat veel starters moeite hebben om een huis te kopen. Dit kan er op termijn toe leiden dat het lastiger wordt om bestaande woningen te verkopen. In dat geval zal het vertrouwen in de woningmarkt weer wat afnemen. De score van 111 punten is overigens later dan de hoogste score eerder dit jaar. Toen werd er een index van 121 punten behaald, waarmee het vertrouwen in de woningmarkt nog een stuk groter was.

Aanhoudende lage rente

Volgens de Vereniging Eigen Huis hadden veel mensen verwacht dat de hypotheekrente de afgelopen tijd weer wat zou gaan oplopen. Dat lijkt niet het geval te zijn, waardoor er weer meer vertrouwen in de markt is gekomen. Uiteindelijk moeten huizenkopers er op basis van de hypotheekrente van dat moment immers in slagen om een eigen woning aan te kopen. Het vertrouwen loopt daardoor op wanneer de rente daalt en andersom. De volgende meting van de VEH zijn tijdens de zomerperiode zijn, waardoor de woningmarkt traditioneel wat minder verkopen laat zien dan in de rest van het jaar.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) meet ieder kwartaal het vertrouwen in de woningmarkt, om op basis daarvan iets te kunnen zeggen over de ontwikkeling daarvan. Het vertrouwen is de laatste tijd weer wat opgelopen, waardoor de index nu 111 punten scoort. 100 is een neutrale score, waarbij er evenveel optimisten als pessimisten zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online