Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Stichting eist compensatie voor hypotheken met onterechte risico-opslag

Stichting eist compensatie voor hypotheken met onterechte risico-opslag
16 mei 2017

Onterechte opslag bij spaarhypotheek

De risico-opslag berekenen banken als klanten bijvoorbeeld meer dan 65%, 75%, 85% of een ander hoog percentage ten opzichte van de waarde van de woning lenen. In dat geval loopt de bank een verhoogd risico, omdat er bij een eventuele waardedaling en gedwongen verkoop een restschuld zou kunnen ontstaan. De stichting heeft echter ontdekt dat de opslag ook werd berekend aan klanten die een spaarhypotheek hadden, waarin zij reeds vermogen hadden opgebouwd. Er stond vermogen tegenover de uitstaande hypotheekschuld, waardoor de opslag niet berekend had mogen worden. De stichting eist nu dat de banken het teveel betaalde bedrag compenseren.

Eis tegen 5 hypotheekverstrekkers

Het gaat op dit moment om een eis tegen 5 hypotheekverstrekkers. Dit zijn Achmea, Delta Lloyd, ING, Obvion en SNS. Zij zouden hun klanten teveel hypotheekrente hebben berekend, op basis van de risico-opslag die niet nodig geweest zou zijn. De stichting heeft de banken gevraagd om zo snel mogelijk met een oplossing te komen, maar wil het initiatief voorlopig even bij hen laten. Wel heeft de stichting aangegeven dat men stappen wil ondernemen indien er op korte termijn geen passende oplossing gevonden kan worden. Volgens de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, Regiobank en BLG Wonen is er inmiddels geen sprake meer van een onterechte risico-opslag, omdat het systeem daarvoor al is aangepast.

De stichting Woekerrente heeft zich eerder hardgemaakt voor situaties waarin klanten een woekerrente betaalden voor hun hypotheek en richt zich nu op een onterechte risico-opslag waar in veel gevallen sprake van zou zijn geweest. Het gaat om spaarhypotheken bij 5 verstrekkers, waarbij er spaartegoed tegenover de hypotheekschuld stond.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.