Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Juiste prikkels woningmarkt voor gemeenten niet aanwezig

Juiste prikkels woningmarkt voor gemeenten niet aanwezig
20 mei 2017

Oververhitting ligt op de loer

Het wordt gemeenten moeilijk gemaakt om oververhitting op de woningmarkt tegen te gaan, bijvoorbeeld door een hoge grondprijs. Het gevolg daarvan is dat er relatief weinig gebouwd wordt, omdat ook de gemeenten daar aan proberen te verdienen. Hierdoor neemt de voorraad aan beschikbare woningen sterk af en lopen de prijzen aan de andere kant op. Indien starters al de kans hebben om een geschikte woning te kopen dienen ze daarvoor over het algemeen €50.000 tot €70.000 aan eigen geld in te brengen. Dat is een groot bedrag dat lang niet iedereen beschikbaar heeft. Het wordt gemeenten volgens de DNB op dit moment te lastig gemaakt om hier wat aan te doen, waardoor er andere prikkels zouden moeten komen.

Grondprijs loopt op

De gemeenten verdienen er bijvoorbeeld gemakkelijk geld aan op het moment dat de grondprijs oploopt. Er is veel vraag naar woningen, waardoor ook ontwikkelaars staan te trappelen om projecten op te starten en er daarmee voor te zorgen dat er woningen bij zullen komen. Zij betalen een hoge prijs voor de grond aan de gemeente. Als het gevolg daarvan willen de ontwikkelaars dure woningen bouwen, in plaats van de sociale huurwoningen of goedkope huurwoningen voor de middenklasse. Ook het aantal woningen voor starters groeit nog niet erg hard, terwijl daar juist veel vraag naar is nu de woningmarkt gemiddeld genomen een stuk duurder lijkt te zijn geworden.

De woningmarkt ontwikkelt zich op een manier die met name starters en mensen die zoeken naar een betaalbare huurwoning niet ten goede komt. Op de koopmarkt blijkt het lastig om er als starter met een modaal inkomen tussen te komen. Volgens analisten van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat er onder andere mee te maken dat de gemeenten niet de juiste prikkels hebben.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.