Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Amsterdammers delen woning om krapte tegen te gaan

Amsterdammers delen woning om krapte tegen te gaan
22 mei 2017

Samen een woning delen Sommige Amsterdammers zoeken naar creatieve oplossingen, bijvoorbeeld door samen een woning te delen. Het is op die manier mogelijk om samen de maandlasten op te brengen, zowel bij huur als bij koop. Door de kosten te delen is de woning weer betaalbaar, al betekent dit natuurlijk wel dat ook de voorzieningen gedeeld dienen te worden. In de praktijk kan dat lastig zijn, omdat iemand die eerder op kamers woonde nog altijd een koelkast en keuken of een badkamer zal moeten delen. Voor veel ambitieuze starters is het echter de enige mogelijkheid om in Amsterdam te kunnen wonen, omdat een eigen woning op dit moment simpelweg te duur is.

Groei in de stad gaat door De groei in de stad gaat ondertussen onverminderd door. Met name de groep mensen tussen de 25 en 30 jaar oud is groot. Volgens het CBS zal het aantal inwoners in de 4 grootste steden tussen 2015 en 2030 met nog 15% toenemen. Dat betekent dat het aantal woningen alleen nog maar meer schaars zal worden, in verhouding tot het aantal mensen dat graag in de stad wil wonen. De kans is groot dat er meer vergelijkbare initiatieven zullen volgen, om er daarmee voor te zorgen dat iedereen woonruimte kan vinden en die bovendien op een redelijke manier kan betalen.

Het is in Amsterdam al langere tijd lastig om een woning te kopen, de prijzen zijn er na de crisis volledig door het dak gegaan. Dat heeft onder andere te maken met de krapte op de woningmarkt. Er zijn nauwelijks geschikte woningen voor starters beschikbaar. Zij die wel een woning kunnen kopen doen niet zelden een onrealistisch hoog bod, waardoor de prijzen stukken hoger zijn dan een paar jaar geleden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.