Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal wanbetalers hypotheek neemt af

Aantal wanbetalers hypotheek neemt af
23 mei 2017

Hercodering door het BKR

Het BKR hanteert sinds medio vorig jaar een hercodering. Sinds dat moment worden de restschulden van hypotheken met aparte coderingen weergegeven. Dat betekent dat de restschulden niet meer worden gezien als een betaalachterstand, maar als een daadwerkelijke restschuld op de hypotheek. Dit moet de kwaliteit van de data verbeteren, maar zorgt er in eerste instantie nu voor dat het aantal mensen met een achterstand flink kleiner lijkt te zijn geworden. In de praktijk is er sprake van een reguliere daling zoals we die eigenlijk ieder jaar zien, indien er wordt gecorrigeerd voor de hercodering. Zo’n 7 procentpunt van de 12% daling komt voor rekening van de andere codering van de restschulden, terwijl het aantal wanbetalers daadwerkelijk met zo’n 5 procentpunt van de 12% gedaald is.

In lijn met de jaarlijkse trend

Op die manier is de daling weer in lijn met andere jaren. Sinds de crisis daalt het aantal mensen met een achterstand op de hypotheek ieder jaar met ongeveer 5%. Dat lijkt er vooral mee te maken te hebben dat er op dat moment veel mensen in de problemen kwamen, die er sindsdien op eigen kracht weer uit lijken te komen. Op dit moment hebben nog altijd zo’n 113.000 mensen moeite met het betalen van de hypotheek, waardoor er nog altijd sprake is van een behoorlijk probleem.

Het aantal wanbetalers van de hypotheek is de laatste tijd een stuk kleiner geworden. Veel minder huishoudens hebben volgens de registratie van het BKR een achterstand op de hypotheek. Het gaat om 12% minder huishoudens dan vorig jaar, al ligt dat gedeeltelijk aan een hercodering door het BKR zelf.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.