Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grootste stijging van huizenprijzen sinds 2002

Grootste stijging van huizenprijzen sinds 2002
25 mei 2017

Starters de dupe van de stijging

Dat is prettig voor iedereen met een eigen woning, maar een stuk lastiger voor met name starters die een eigen huis willen kopen. Zij hebben zelf nog geen huis, waardoor ze niet van de waardestijging kunnen profiteren. Dat geldt ten dele ook voor doorstromers die groter willen gaan wonen. Hun eigen woning is meer waard geworden, maar dat geldt ook voor de woning die ze willen kopen. Een huis van €300.000 is met 7,4% stijging in een jaar €22.200 meer waard geworden, terwijl hun eigen woning van €200.000 bijvoorbeeld ‘slechts’ €14.800 meer waard werd. Dat betekent dat ook zij geld bij zullen moeten leggen om de nieuwe woning te kunnen kopen. In veel gevallen blijkt het mogelijk om dit vanuit de overwaarde op de eigen woning te financieren.

Gemiddelde hypotheeksom op recordhoogte

In lijn met de forse stijgingen van huizenprijzen de laatste tijd ligt ook de gemiddelde hypotheeksom inmiddels een stuk hoger dan een paar jaar geleden. Inmiddels gaat het in Nederland om een hypotheek van gemiddeld €281.000. Dat is 7,5% hoger dan vorig jaar en ligt bijvoorbeeld ruim boven de grens om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit lijkt aan te geven dat huizenkopers over het algemeen behoorlijk wat te besteden hebben, waardoor ze de NHG niet hoeven te gebruiken. De hoge hypotheken en huizenprijzen lijken ook te maken te hebben met de zeer lage rente op dit moment.

De huizenprijzen lopen harder op dan voor de crisis, afgelopen jaar vond namelijk de grootste prijsstijging plaats sinds 2002. Dat betekent dat huizen in een jaar tijd een stuk duurder zijn geworden, waardoor met name starters de rekening betalen. Gemiddeld genomen is een huis in Nederland 7,4% meer waard dan een jaar eerder rond deze tijd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.