Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grootbanken leveren marktaandeel in op hypotheekmarkt

Grootbanken leveren marktaandeel in op hypotheekmarkt
27 mei 2017

Daling van 5% voor de grootbanken

De grootbanken samen verloren 5% marktaandeel ten opzichte van vorig jaar. Ze waren in het eerste kwartaal van dit jaar nog altijd goed voor 52% van de markt, maar dat aandeel is niet meer zo groot als voorheen. Het valt op dat vooral Rabobank en ING aan marktaandeel verliezen, omdat ze zich minder nadrukkelijk profiteren als hypotheekbank. ABN Amro kiest als enige van de drie een andere koers, door de portefeuille met hypotheken wel verder uit te breiden. Indien ook die bank af zou zien van de hypotheken is de kans groot dat het verlies aan marktaandeel nog veel groter zou zijn. We zullen de komende tijd gaan zien of de kleinere banken erin slagen om vooral Rabobank en ING meer marktaandeel af te nemen.

Totale omzet van €23,2 miljard

De totale hypotheekmarkt was in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor een omzet van €23,2 miljard. Dat betekent een enorme vijver om in te vissen, zowel voor de grootbanken als voor de kleinere spelers. Dat met name ING en Rabobank zich hier minder sterk op richten is opvallend, aangezien ABN Amro er goede resultaten mee behaalt. Het aantal hypotheken is een stuk groter dan een paar jaar geleden. De markt groeit hard en biedt op die manier kansen voor de nieuwe spelers die de grootbanken daarin soms te slim af lijken te zijn.

Het zijn de kleinere banken die het goed doen op de hypotheekmarkt, zij slagen erin om marktaandeel af te snoepen van de grote spelers. De grootbanken verliezen marktaandeel, omdat er nieuwe spelers bijkomen die hun doelgroep weten te bereiken. Of het ligt aan de lagere tarieven of aan andere redenen is niet bekend, maar feit is dat met name Rabobank en ING verliezen aan marktaandeel.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.