Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Doorstromers hebben meeste voordeel van lagere rente

Doorstromers hebben meeste voordeel van lagere rente
29 mei 2017

Ouderen trekken de kar

Uit berekeningen van ING blijkt dat er in 140.000 van de 220.000 gevallen sprake is van een verkochte woning aan een doorstromer. Het is de groep woningeigenaren die groter of anders wil gaan wonen die de kar trekt op de woningmarkt, de starters kunnen helaas weinig betekenen voor de groei en ontwikkeling. Dat zou er vooral mee te maken hebben dat het voor starters lastig is om de hoge prijzen van dit moment op te brengen. Doorstromers hebben daar veel minder last van, omdat over het algemeen ook hun eigen woning meer waard is geworden. Dat betekent dat ze minder hoeven bij te leggen of zelfs overwaarde uit hun eigen woning kunnen gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis.

Rente niet verder omlaag

ING geeft vanuit het economisch bureau aan dat het de combinatie van de lage rente en de nadruk tot aflossen is die ervoor zorgt dat de kloof tussen starters en doorstromers groter wordt. De starters zijn duidelijk in het nadeel, waardoor ze de ontwikkelingen op de woningmarkt moeilijk kunnen bijhouden. Bovendien heeft ING het idee dat de hypotheekrente de komende tijd niet verder omlaag zal gaan. Dat betekent dat starters het nog een tijdje moeilijk zullen blijven hebben. Pas op het moment dat de vraag afneemt of het aanbod toeneemt bestaat de kans dat de woningen weer wat minder hard in waarde stijgen of dat ze zelfs weer wat zullen dalen.

De nadruk op aflossen zorgt er in combinatie met de lage rente van dit moment voor dat starters extra in het nadeel zijn ten opzichte van doorstromers op de woningmarkt. Dat zegt althans het economisch bureau van ING. Daardoor zouden het nu vooral de doorstromers zijn die de kar trekken op de woningmarkt in Nederland.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.