Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Marges hypotheken voor banken op laagste punt sinds 2009

Marges hypotheken voor banken op laagste punt sinds 2009
1 jun 2017

Meer concurrentie voor de banken

De verschillende partijen samen zorgen ervoor dat met name de grootbanken aan marktaandeel verliezen. Om hun portefeuilles gezond te houden is er nieuwe aanwas nodig, die alleen bereikt kan worden door mee te gaan in de zeer lage tarieven voor hypotheken. Daardoor liggen de marges op hypotheken nog maar net boven het niveau in 2009, toen er ook sprake was van grote concurrentie. Het lijkt aan te geven dat de zeer lage rente vooral goed nieuws is voor de consument. De bank heeft er veel meer last van, omdat het daardoor lastig is om voldoende te verdienen aan de hypotheken die er verstrekt worden. Daar komt bij dat het aantal verstrekte hypotheken de komende tijd af zal gaan nemen, omdat er minder woningen te koop staan en verkocht kunnen worden.

Marges zullen nog langer onder druk staan

De Nederlandse Bank (DNB) verwacht bovendien dat de marges op hypotheken de komende tijd nog wel even onder druk blijven staan. De instelling gaat er vanuit dat zo’n €56 miljard van de uitstaande €225 miljard de komende 3 jaar verlengd wordt of opnieuw afgesloten zal worden, uiteraard tegen een lagere rente. Dat betekent dat de marges voor de banken verder onder druk kunnen komen te staan, waardoor ze er rekening mee dienen te houden dat de winsten afnemen. Hoe de banken daar de komende jaren op denken te reageren is op dit moment nog niet bekend.

De marges op hypotheken zijn historisch laag, vanwege de zeer lage rente op dit moment. Dat betekent dat banken er relatief weinig aan verdienen, onder andere vanwege het grote aantal mensen dat hun hypotheek besluit over te sluiten. Ondertussen hebben de banken last van concurrentie door pensioenfondsen, verzekeraars en buitenlandse partijen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.